Nieuwsbrief november 2023

De bladeren vallen weer van de bomen, het wordt kouder en ‘s ochtends fietsen onze collega's in het donker naar school.

schedule 27 nov 2023
bookmark_border Nieuwsbrief juni 2024
create Jessica Geldof

De bladeren vallen weer van de bomen, het wordt kouder en ‘s ochtends fietsen onze collega's in het donker naar school. Er komt een knusse tijd aan met vieringen zoals het Divali, Chanoeka, Paarse Vrijdag, Sint en Kerst. De midden- en de bovenbouw gaan op schoolreis. De schoolverlaters maken in november de eerste ‘Leerling in Beeld toetsen’ en de kinderen ontvangen hun eerste ontwikkelingsverslag. We kijken ernaar uit!

Belangrijke data

  • 2 november studiedag, alle leerlingen vrij
  • 3 november midden- en bovenbouw op schoolreis --> schoolverlaters komen op school
  • 17 november leerlingen ontvangen hun ontwikkelingsverslag
  • 30 november half 9 informatiebijeenkomst voor ouders/verzorgers over Paarse Vrijdag

Mediatoren 

Op donderdag 12 oktober was het een feestelijke gebeurtenis. De nieuwe mediatoren werden, in het bijzijn van alle leerlingen en hun ouders, in het zonnetje gezet. Mediatoren zijn kinderen die tijdens de pauze opletten of het gezellig is en blijft op het schoolplein en die eventueel, als dat nodig is, helpen bij het oplossen van een conflict. De kinderen hebben tijdens hun korte cursus geleerd hoe ze moeten luisteren, samenvatten en kunnen helpen om een oplossing te vinden. Vaak is het conflict goed oplosbaar. De mediatoren proberen zelf ook altijd het goede voorbeeld te geven. Ze zijn herkenbaar aan hun hesje en de andere kinderen kunnen dan ook goed zien wie de mediatoren zijn. Een schema van wie en wanneer de mediator is komt ook nog te hangen op het prikbord in de hal. 

Wij zijn heel trots op onze kinderen!

Veiligheid 

Natuurlijk willen wij ervoor zorgen dat iedereen veilig is op school. Daarom hebben een aantal van onze collega's de opfriscursus BHV gevolgd. Ze weten weer alles over EHBO en hebben geleerd brandjes te blussen. Met de leerlingen hebben we geoefend op een soepele ontruiming mocht er onverhoopt brand zijn in ons schoolgebouw. Goed nieuws, binnen 3 minuten waren we met de hele school het gebouw uit!

Praten over oorlog

Het conflict tussen Israël en Palestina is complex en brengt veel emoties met zich mee. Vooral in de bovenbouw leeft het erg. Uiteraard bespreken we het onderwerp in de klas. Ondersteund door diverse ontwikkelde lesbrieven en het jeugdjournaal streven we ernaar het onderwerp zo genuanceerd mogelijk onder de aandacht te brengen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de leerkracht.

Paarse Vrijdag

Ook dit schooljaar besteden we aandacht aan 'Paarse Vrijdag’. De dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Bent u benieuwd wat zoal aan bod komt in ons lesprogramma van die dag? Dan bent u van harte welkom op de informatieochtend hierover op 30 november om half 9 in de speelzaal.

Onderwijsinspectie 

Momenteel vindt er een kwaliteitsonderzoek plaats door de onderwijsinspectie naar de kwaliteit van ons schoolbestuur SPO Utrecht. De inspectie controleert de kwaliteit door gesprekken te voeren op bestuursniveau, stukken door te lezen en bezoeken uit te voeren op een aantal SPO scholen. Wij hebben deze kans aangegrepen om de onderwijsinspectie bij ons op school uit te nodigen. 2 oktober bezochten zij onze school. Ze hebben stukken doorgelezen, zijn rondgeleid door een aantal bovenbouwleerlingen, hebben gesprekken gevoerd met de intern begeleider (juf Ilona), de schoolopleider (juf Astrid), de kartrekkers van de onder- en bovenbouw (juf Joyce en juf Thelma) en met de directie. 

De inspectie was vol lof over de manier waarop wij ons onderwijs georganiseerd hebben en hoe we de kinderen tegemoet komen in hun onderwijsbehoefte. Ook spraken ze positief over de doorgaande lijn tussen de leerkrachten en dat wàt er verteld en geschreven wordt ook daadwerkelijk terug te zien is in de school. 

Kritisch waren ze op het lerarentekort en de rol die het schoolbestuur hierin heeft genomen. Ze vragen zich af of er geen andere mogelijkheden waren dat een 4-daagse schoolweek in te voeren. Bijvoorbeeld door leerkrachten van andere scholen te vragen in te vallen op de Jules Verne. Daarnaast vragen zij zich af of het mogelijk en wellicht wenselijk is om meer grenzen te stellen aan het ontvangen van leerlingen met een uitzonderlijke onderwijsbehoefte. 

We kijken terug op een prettig bezoek en prettige gesprekken. Het volledige inspectierapport van het bestuursonderzoek wordt momenteel opgesteld en zal waarschijnlijk in januari te vinden zijn op de site van ons schoolbestuur SPO Utrecht.

Subsidie 'School en Omgeving’

Wellicht heeft u al eens gehoord over de subsidie ‘School en Omgeving’. Deze subsidie heeft als doel meer leerlingen een buitenschools aanbod aan te bieden en daarmee de kansenongelijkheid te verkleinen. De subsidie wordt verleend voor 2 kalenderjaren. Afgelopen maanden zijn we in overleg met de Brede School NoordWest en verschillende partijen op zoek gegaan naar een geschikt aanbod voor onze school, passend bij deze subsidie. We zijn enorm trots op hetgeen we met elkaar hebben georganiseerd! In januari gaan we van start. Wat zijn de plannen?

Samen met de Muziekfabriek organiseren we op de vrijdagmiddagen gratis muzieklessen! We werken aan een aanbod voor alle leeftijden en streven naar percussielessen, ukelele lessen, een koor en ‘ontdek je instrument'. De lessen zullen in groepen plaatsvinden van ong. 12 leerlingen plaats vinden en worden ingedeeld per leeftijd. Zodra het volledige programma rond is zullen we u verder informeren.

De pilot voor naschools taalaanbod voor de schoolverlaters is succesvol gebleken en breiden we uit naar naschools taalaanbod voor de gehele bovenbouw. Er worden 4 activiteiten aangeboden waar leerlingen uit de bovenbouw uit kiezen. Allen in het teken van extra taalontwikkeling, maar wel op een creatieve manier aangeboden. Denk aan het maken van een podcast, een toneelstuk, een film etc. In december komen de aanbieders zich voorstellen aan de leerlingen en kunnen zij een top 3 aangeven. Daarna worden ze ingedeeld en starten de activiteiten in januari.

In samenwerking met de organisatie 'Brood en spelen’ wordt er vanaf januari lunch verzorgd voor alle leerlingen. Op de maandag t/m donderdag worden er kant en klare lunchpakketten geleverd, op de vrijdagen wordt er lunch aangeboden in buffetvorm. Kinderen kunnen dan zelf kiezen en krijgen les over de verschillende producten. Daarnaast zal 'Brood en spelen’ ook pauzesport verzorgen. Elke middagpauze wordt er door begeleiders een leuke sportactiviteit verzorgd op het plein.

Elke dinsdag wordt er fruit geleverd. Dit ligt klaar in de centrale hal. Ouders/verzorgers mogen die dag naar school komen om fruit op te halen voor het gezin.

Buurtteam

Even kennismaken.. 

Op de foto onze collega's Laura en Elise van het buurtteam. Spelen er thuis dingen waar u zelf niet uitkomt? Maakt u zich zorgen over iets, heeft u vragen of heeft u problemen? Het Buurtteam Jeugd en Gezin is er voor u en uw gezin. Ze denken met u mee en helpen u bij het zoeken naar een oplossing. 

Elke eerste woensdag van de maand zijn ze op school aanwezig, ook voor een kleine vraag. In de ochtend vindt u ze in de centrale hal. 

Ze zijn ook bereikbaar via: 

Buurtsportcoach

Wilt u hulp voor het vinden van een sport voor uw kind? Wilt u hulp bij het aanmelden bij een vereniging? Wilt u hulp in de financiering voor een sport van uw kind? Babette is dinsdagochtend as op school om u daarbij te helpen!

Onderbouw

Na een heerlijke vakantie zijn we begonnen met het thema herfst. We zingen, knutselen, rekenen, lezen en spelen over dit thema. Hebben jullie onze prachtige herfstbomen al gezien? We werken over de herfst tot de aankomst van Sinterklaas. Vol verwachting klopt ons hart.

Middenbouw

In de middenbouw sluiten we vandaag het tweede blok van De Vreedzame School af. Hoe kunnen we conflicten zelf oplossen? We hebben geleerd over veilige en onveilige situaties. Wat het verschil is tussen een conflict en een ruzie. We hebben gespeeld met de verschillende kleuren petten en hebben veel geoefend met het stappenplan en kleine toneelstukjes gespeeld met elkaar! Nu kunnen we zelf conflicten oplossen. En als het ons niet lukt, dan helpen de juf en de meester ons daar graag bij.

Bovenbouw

Afgelopen maandag heeft een deel van onze schoolverlaters hun podcast gepresenteerd. Zij hebben deze gemaakt tijdens de leertijduitbreiding die zij hebben op maandagmiddag na schooltijd. De andere groep krijgt creatief schrijven aangeboden. De podcasts zijn erg leuk en goed geworden, echt mooi om te zien en om naar te luisteren. Voor de vakantie waren we met hulp van ouders met de hele bovenbouw lopend naar het theater gegaan. In de voorstelling zaten allemaal liedjes voor en over pubers met als thema ‘Laat me met rust’. Inmiddels zijn er meerdere kinderen in de bovenbouw zich aan het voorbereiden op de Nationale Voorleeswedstrijd. Voor 1 december wordt de Voorleeskampioen van de Jules Verne bekend gemaakt.

Directeur

Jessica Geldof

Jessica is directeur van OBS Jules Verne